Kirjoittaja Aihe: Vihtahousut Tripitakassa  (Luettu 386 kertaa)

Ekhnaton

  • Viestejä: 350
Vihtahousut Tripitakassa
« : Elokuu 13, 2019, 06:42:03 ip »
 Sravasti Dhammika kirjoittaa:

"Toinen puusta saatu yleisesti käytetty tuote on kuori (taca, vāka tai vakkala, A.I, 152; D.I, 167; Ja.II, 13; M.I, 198). Kotitaloustuotteet, kuten leyhyttimet ja köydet, mainitaan myös tehdyn kuoresta (Ja.III, 204; Vin.II, 130). Askeetit kuvataan usein pukeutuneiksi vakkalaan (A.I, 240; Ja.II, 272). Tällä tarkoitetaan yleensä tietynlaista kuoresta valmistettua vaatetta. Näin ei välttämättä ole kuitenkaan laita; todennäköisemmin kyse on kuiduista, jotka saadaan tietyn tyyppisen puun nilasta tai sisäkuoresta. Vakkala-vaatteet tekivät kahisevaa ääntä käyttäjän liikkuessa (Ja.II, 274). Nidānakatha -kommentaarissa mainitaan joitakin tämän epätavallisen vaatetuksen eduista. Se on halpaa, sen voi tehdä itse, se ei heti likaannu ja on helppo pestä, se on helppo korjata, uutta ei ole vaikea hankkia kun vanha on kulunut, se sopii askeettiseen elämään, varkaat eivät vaivaudu sitä varastamaan, se ei kaunista käyttäjäänsä, se on kevyt käyttää, se on luo tyytyväisyyttä, se voidaan saada hurskain keinoin, jos se katoaa se ei aiheuta mielipahaa (Ja.I , 9).

Vakkala on saattanut viitata myös tavalliseen puuvilla- tai hamppukankaaseen, joka on värjätty tirīṭi-puun kuoresta tehdyllä väriaineella (D.I, 66; M.I, 343). Toisinaan viitataan askeetteihin, jotka käyttävät puun sisäkuorta tai puukuituja (dāru), mikä voi olla vaihtoehtoinen nimi vakkalalle (Ud.6), tai phalakaa, joka voi tarkoittaa puisia säleitä tai jopa puunlastuja (Vin.I, 305) . Näitä ja vastaavia epätavallisia vaatteita kuvataan "muiden lahkojen askeetteille ominaisina", buddhalaiset munkit eivät saaneet käyttää niitä (Vin.I, 305). On vaikea tunnistaa puita, joiden kuorta tai kuoren kuituja ​​käytettiin kankaan valmistukseen. Jotkut nykyaikaiset hindu-askeetit käyttävät Careya arborean kuoresta, Hibiscus-suvun puista ja pensaista, erityisesti H tiliaceus ja H collinus, sekä banaanipuun lehdistä valmistettuja asusja. "

 https://www.bhantedhammika.net/essays/trees-in-the-buddhist-scriptures

Kannatan että se tarkoittaa vaatteita jotka on tehty tuohesta, tai sitten koivunvihdoista yms.. muodostettua lannevaatetta, jollaisen olen nähnyt 1900-luvun alun suomalaisessa mykkäfilmissä, joka on esitetty muutama vuosi sitten (2011 luultavimmin) Ylen kanavalla. Kyseisessä elokuvassa parrakkaalla mieshenkilöllä on yllään koivun lehvistä muodostettu lannevaate, eikä muuta. Tuohesta on tehty myös housuja vielä 1900-luvulla, joidenkin arkistovalokuvien mukaan, joissa esiintyy myös tuohitakkeja.

Minulle on kerrottu että kankaan tekeminen pellavasta on hyvin suuritöistä, ja se kestää useita viikkoja. Pellavakankaan aikaansaaminen edes yhtä lapasta varten vaatii käsittämättömän työmäärän, on sanottu. Tämän vuoksi, jos vakkala-vaate on helppo valmistaa, kyseessä tuskin on mikään kuiduista tehty kangas eli vaate. Puunlehvien käyttämisen tietotaito on aivan ilmeisesti ollut yleistä muinais-Intiassa, jonka vuoksi siitä on kerrottu mitä S. Dhammika kirjoittaa. Kun sellainen taito on kadonnut, harhakäsitykset leviävät kaikkialle.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 15, 2019, 01:36:44 ip kirjoittanut Ekhnaton »

Ekhnaton

  • Viestejä: 350
Vs: Vihtahousut Tripitakassa
« Vastaus #1 : Elokuu 16, 2019, 09:01:07 ip »

https://www.gutenberg.org/files/35690/35690-h/35690-h.htm#p152

Lehväasun käyttöä etelä-Intiassa 1900 -luvulla, (valokuva!)
« Viimeksi muokattu: Elokuu 17, 2019, 08:50:40 ap kirjoittanut Ekhnaton »