Kirjoittaja Aihe: Ole Nydahlin timanttipolku  (Luettu 4241 kertaa)

umbro

  • Viestejä: 1
Ole Nydahlin timanttipolku
« : Huhtikuu 18, 2014, 08:55:06 ip »
Elikkä tämä lama Ole Nydahlin timanttipolku (karma-kagyü) vaikuttaa kiinnostavalta linjalta. Haluaisin kuitenkin kysellä ihmisten kokemuksia kyseisestä linjasta. Olen internetistä lukenut tästä vähän kaikenlaista kritiikkiä, jonku mukaan tämä on joku kultti joka jollain tavalla hyväksikäyttää ihmisiä. Sitten Lama Ole Nydahlia syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja viimeinen pisara oli kun minulle tultiin kertomaan ihan tosielämässä, että nämä ovat hihhuleita ja varoitettiin tästä timanttipolku-buddhalaisuudesta. Tämä laittaa nyt aloittelijan pään melko pyörälle kun haluaisin tutustua buddhalaisuuteen. Olen lukenut pari Ole Nydahlin kirjaa, sekä muita buddhalaisuutta käsitteleviä kirjoja, jotka ovat mielestäni olleet ihan mielenkiintoisia. Ensimmäinen lukemani kirja taisi olla Munkki ja filosofi, joka innosti tutustumaan buddhalaisuuteen.

Oma näkemykseni on että otan asioista itse selvää, mutta nyt on pää sen verran pyörällä että tulin kysymään asiasta täältä. Oletteko kokeneet tämän kyseisen linjan hyväksi vai onko hyvä kokeilla jotain muutakin tässä ohella? Käsitin että olisi hyvä keskittyä yhteen tiettyyn tyyliin.

Seagal

  • Ihminen
  • Viestejä: 265
Vs: Ole Nydahlin timanttipolku
« Vastaus #1 : Huhtikuu 19, 2014, 11:46:47 ip »
Jos pidit Mathieu Ricardin kirjasta, niin silloin varmaankin kannattaa tutustua hänen harjoittamaan traditioon. Hän on tällä hetkellä mukana Sechen-luostarin toiminnassa, mutta ei ole millään tavalla sitoutunut vain yhteen perimyslinjaan, kuten ei ollut hänen gurunsa - Dilgo Khyentse Rinpoche. Suosittelen ottamaan selvää Khyentse Rinpochesta, Khyentse-traditiosta, ja hänen opetuksista, joita edustaa ihan elävässä muodossa tällä hetkellä mm. Dalai Lama ja Jigme Khyentse Rinpoche.

Jos joku harjoitus-ryhmä tuntuu ikävältä, niin suosittelen noudattamaan Jigme Khyentse Rinpochen ohjetta "Sitten vain luovut siitä". Painotus sanalla vain. Ei tarvitse tehdä muuta, ylistää tai haukkua pystyyn. Vain luovut. Siinä kaikki.

http://www.matthieuricard.org/
http://shechen.org/
http://www.rigpawiki.org/index.php?title=Dilgo_Khyentse_Rinpoche

Jogiini

  • Valvoja
  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 217
Vs: Ole Nydahlin timanttipolku
« Vastaus #2 : Huhtikuu 26, 2014, 01:50:33 ip »
......
Oma näkemykseni on että otan asioista itse selvää, mutta nyt on pää sen verran pyörällä että tulin kysymään asiasta täältä. Oletteko kokeneet tämän kyseisen linjan hyväksi vai onko hyvä kokeilla jotain muutakin tässä ohella? Käsitin että olisi hyvä keskittyä yhteen tiettyyn tyyliin.

Tiibetinbuddhalaisia linjoja on suuri joukko. Suomessakin ovat kaikki Tiibetin koulukunnat jollakin tavalla edustettuina. Meillä kaikilla, jotka kiinnostumme, on oma karmamme, omat sisäsyntyiset taipumukset ja mieltymykset, jotka vetävät johonkin tiettyyn suuntaan.  ( Itseäni veti alussa puoleensa tietynlainen huumorintaju ja asenne. )Me olemme niin erilaisia, jotkut haluavat täsmällistä kirjallista tietoa, jotkut lempeää myötätuntoa, jotkut taidetta, jotkut fyysistä ponnistelua tai meditaatiota. Buddhalaisuudessa on tätä kaikkea. Ja eri perimyslinjat profiloituvat eri tavalla. Timanttipolulla on mielestäni hyvin miehekäs profili, semmoinen rannikkojääkärityyli jossa raskas työ vaatii raskaat huvit. Ja netti on aina hämmentävä, enemmän tai vähemmän ristiriitaisen tiedon lähde. Kokemukseni on että kannattaa käydä useammassa keskuksessa fiilistelemässä, kuunnella eri opettajia ja seurustella heidän oppilaittensa kanssa. Jossakin vaiheessa sydän kertoo mikä on oikea linja.
Mutta jos haluaa pelata varman päälle, kannatta hakeutua sellaiseen linjaan, josta kukaan ei puhu pahaa. Sellaisiakin on, tiedän että esim. Mathieu Ricard on yksi niitä harvoja länsimalaisia, jolla on myös tiibetiläisten lamojen äänenlausuttu tuki. ( Koska usein tiibetiläiset lamat vain vaikenevat, koska eivät halua arvostella muita.)  Toisaalta ei Mathieu Ricard ei taida ottaa oppilaita, hän vain luennoi joskus. -Eräs ongelma on myös että suosituimmat lamat, joilla on valtavasti oppilaita ovat huonosti tavoitettavissa. jotkut eivät koskaan. Täytyy olla paljon rahaa että pääsee matkustelemaan eri opetustilaisuuksiin, joissa saa esim. englanninkielistä opetusta.

Rigid, the skeleton of habit alone upholds the human frame. -Virginia Woolf