Kirjoittaja Aihe: Suomen Dzogchen-yhteisö  (Luettu 4763 kertaa)

Suomen Dzogchen-yhteisö

  • Viestejä: 19
Suomen Dzogchen-yhteisö
« : Joulukuu 01, 2011, 11:01:39 ip »
Suomen Dzogchen-yhteisö
Dzogchen Community Finland


Suomen Dzogchen-yhteisö on dzogchen-opettaja Chögyal Namkhai Norbun perustaman kansainvälisen Dzogchen Communityn Suomessa toimiva osa. Yhteisöllä on Suomessa jäsenmaksun maksaneita jäseniä reilu kymmenkunta, joista pääkaupunkiseudulla asuu puolet, ja loput Fiskarissa, Mikkelissä, Porissa, Sastamalassa ja Tampereella. Suomen Dzogchen-yhteisö on ollut olemassa jo 1980-luvulta alkaen, jolloin ChNN vieraili Suomessa kahdesti. Suomen Dzogchen-yhteisö liitettiin yhdistysrekisteriin toukokuussa 2011.


Dzogchen-yhteisön toiminnassa on neljä osa-aluetta, joita pyrimme ylläpitämään ja kehittämään:

1. Yhteisharjoitukset
Tavoitteemme on tavata vähintään kahdesta neljään kertaa kuukaudessa yhteisharjoituksen merkeissä. Yleensä tapaamme jonkun kotona Helsingissä ja joskus Fiskarsissa, jossa olemme järjestäneet myös viikonloppuritriittejä.

2. Vajratanssi
Vajratanssi on energiaa tasapainoittava tanssimeditaatioharjoitus, jota Chögyal Namkhai Norbu on opettanut vuodesta 1990. Suomessa olemme tähän mennessä järjestäneet yhden vajratanssikurssin syksyllä 2011, ohjaajana oli Anna Neyman. Meillä on mahdollisuus harjoittaa tanssia sunnuntaisin Fiskarin koululla.

3. Yantrajooga
Yantrajooga on muinainen tiibetiläinen joogamuoto, joka perustuu tantraan “Auringon ja kuun yhtyminen” (“Union of the Sun and the Moon”). Chögyal Namkhai Norbu kirjoitti alkuperäiseen tekstiin yksityiskohtaisen kommentaarin ja on opettanut yantrajoogaa 1970-luvun alkupuolelta lähtien. Suomessa olemme järjestäneet yhden yantrajoogakurssin lokakuussa 2011. Joulukuusta 2011 alkaen meillä on mahdollisuus järjestää lisää kursseja, koska valtuutettu yantrajoogaohjaaja Adam Was on käymässä Suomessa.

4. Santi Maha Sangha
Santi Maha Sangha on Chögyal Namkhai Norbun laatima asteittain etenevä opinto- ja harjoituskokonaisuus, jonka tarkoitus on varmistaa, että dzogchen-opetus säilyy ja välittyy alkuperäisessä muodossaan, sellaisena kuin Garab Dorjen sitä alunperin opetti. Syksyllä 2010 kutsuimme Santi Maha Sangha ohjaaja Alexander Pubants pitämään yleisöluentoja Helsingissä ja viikonloppukurssin Fiskarissa.


Dzogchen-opetusten harjoittamisen lähtökohta on opettajalta saatu “Suora esittely” (engl. “Direct Transmission”), jossa opettaja esittelee oppilaalle mielen todellisen luonnon. Yleensä tämä tapahtuu opetusritriitillä, mutta koska tämä ei ole aina ja kaikille mahdollista, Chögyal Namkhai Norbu antaa suoran esittelyn myös internetin välityksellä suorassa webcast lähetyksessä kolmesti vuodessa (ns. World Wide Transmission, WWT). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joku yhteisömme jäsen, joka tuntee hyvin WWT:ssä käytetyn harjoituksen, opettaa sen halukkaille hyvissä ajoin, jotta nämä voivat tehdä harjoituksen yhtä aikaa opettajan kanssa WWT päivänä. WWT antaa mahdollisuuden aloittaa dzogchen-opetusten harjoittamisen, mutta opettajan tapaaminen henkilökohtaisesti on myös tärkeää.

Fyysisiä harjoituksia, vajratanssia ja yantrajoogaa, voi harjoitella kuka tahansa, vaikka ei olisi kiinnostunut edes buddhalaisuudesta.


Lisätietoja Dzogchen-yhteisöstä löytyy mm. näiltä verkkosivuilta:

www.dzogchen.fi (Suomen Dzogchen-yhteisö sivusto, laihanlainen)
www.dzogchen.it (Merigar West, Dzogchen Communityn ensimmäinen keskus)
www.dzogchencommunity.org/ (Dzogchen Community UK, hyvä sivusto)

Parhaiten lisätietoja toiminnastamme saat kirjoittamalla sähköpostia osoitteeseen info@dzogchen.fi.