Kirjoittaja Aihe: buddhalaisuudesta luopuminen  (Luettu 11748 kertaa)

Saltzmann

  • Ylläpitäjä
  • Viestejä: 350
  • bottiovimikko
Vs: buddhalaisuudesta luopuminen
« Vastaus #45 : Joulukuu 25, 2012, 01:46:59 ip »
Buddhalaisuudesta luopuminen voidaan nähdä karkeasti ottaen kahdella eri tavalla. Riippuen siitä, miten termi "buddhalaisuus" ymmärretään.

Jos "buddhalaisuus" nähdään ulkoisena asiana, sen ollen täten kasa perinteisiä tapoja ja dogmaattisia uskomuksia, niin siitä voi helpostikin luopua. Vaikkapa kääntymällä kristityksi. Omaksuu vain uudet perinteistavat ja uudet dogmit.

Jos "buddhalaisuus" taas nähdään sisäisenä asiana, tiettyinä harjoittamisen tuomina kokemuksellisina varmuuksina, asenteina ja näkemyksinä, siitä ei nähdäkseni voi luopua. Jos esimerkiksi havaitsee harjoittamisen kautta sen, kuinka sitä ei olekaan mikään objektiivisen ulkomaailman edessä seisova tabula rasa, johon nuo ulkovoimat kirjoittavat olemassaoloa, vaan huomaa sen, että olemassaolo itsessään ei ole muuta kuin oma havaintomaailma, siis oma, johon itse suuresti vaikuttaa, niin kuinka tuon havainnon voisi ikään kuin "oppia pois", kuinka siitä voisi luopua? Ei yksinkertaisesti voi.

Jos joku on saavuttanut sisäisesti buddhalaisuuden, edellä kuvatulla tavalla, niin vaikka hän vaihtaisi ulkoisia puitteita vaikkapa kristillisyyteen, olisi kyseinen henkilö yhä buddhalainen. Jos moottoripyöräilijä jonain päivänä hyppäisikin polkupyörän satulaan, olisi hän silti moottoripyöräilijä, vaikkakin ehkä vähän nyysö.
Voisi ajatella myös erilaisia buddhalaisuuden asteita sen perusteella miten hyvin on pysymättömyyden oivaltanut. Toisaaltaan, jos on pysymättömyyden oivaltanut, niin sitten ei ole paluuta ole, luulisin.

(Näistä on jollain tasolla juteltu ainakin kuolema threadissa ja jossain muussakin. Ihan ydinkysymyksiä.)

Oma pysymättömyyden oivallukseni on keskeneräinen. Ymmärrän sen osittain pinnallisesti, joten harjoitus ei todellakaan suju 100 %. Ajatuksen tasolla kuitenkin olen jo sitä mieltä, että paluuta ei enää ole. Jos tajuaisin tai tajuan vielä sen pysymättömyyden, muutenkin kuin ajatuksen tasolla, niin harjoituksenkin esteet poistuisi.
All deities reside in the human breast.  William Blake

Aqui

  • Vieras
Vs: buddhalaisuudesta luopuminen
« Vastaus #46 : Joulukuu 29, 2012, 11:45:20 ip »
Pitäisi tietää mitä tarkoittaa buddhalaisuus. Monet ei-buddhalaisetkin meditoivat, seuraavat melko buddhalaisia eettisiä periaatteita ja ajattelevat asioista buddhalaisen filosofian mukaan. Mikä heidät erottaa buddhalaisista? Valaistumisen tavoittelu vai tietoinen turvautuminen Buddhaan?

Kerran mietin, että entä jos lakkaisin olemasta buddhalainen. Meditoin epäsäännöllisesti, mutta sentään joskus. Valaistuminen ei kyllä ole keskeisenä ajatuksissani, mutta ei kai sen pitäisikään olla. Jos ajatellaan buddhalaisuutta "sisäisenä asiana" kuten tuolla aiemmin ehdotettiin, niin ehkäpä siitä voi luopua vain olemalla täysin eri mieltä Buddhan kanssa tai kääntymällä toiseen uskontoon. Tai voihan sitä vain päättää lakata kutsumasta itseään buddhalaiseksi ja tavoittelemasta valaistumista. En sitten tiedä pitäisikö buddhalaisten tehdäkin niin...

Harri

  • Bodhimäen Eemeli
  • Viestejä: 155
Vs: buddhalaisuudesta luopuminen
« Vastaus #47 : Joulukuu 30, 2012, 03:47:54 ap »
Jos ajatellaan buddhalaisuutta "sisäisenä asiana" kuten tuolla aiemmin ehdotettiin, niin ehkäpä siitä voi luopua vain olemalla täysin eri mieltä Buddhan kanssa tai kääntymällä toiseen uskontoon.

Jeah. Missasit pointin.

Sisäistettynä siitä juuri ei voi poistua. Koska silloin, sisäistettynä, kyse on omasta havaintomaailmasta.

Mielipiteet, buddhan mieltä vastaavat tai vastustavat, taikka käännynnäisjutut, eivät tuolloin päde, koska ne eivät päde.

Kim

  • Viestejä: 248
    • Open Heart
Vs: buddhalaisuudesta luopuminen
« Vastaus #48 : Joulukuu 30, 2012, 03:18:44 ip »
Vastaan tuli Ajahn Sumedhon, seniorimunkin, juttua aiheesta. Tykkäsin.

http://www.youtube.com/watch?v=TENsn7NFivE

Jaska

  • Vieras
Vs: buddhalaisuudesta luopuminen
« Vastaus #49 : Joulukuu 30, 2012, 04:46:20 ip »
No mikäs herrojen mielestä on mietiskelyn rooli tässä yhtälössä? (Että jos buddhalaisuus on sisäistä, eli havaintomaailma eli kehomieli). Edelleen tätä ihan vilpittömästi pohdin, ja hankin tästä tietoa olemalla mietiskelemättä. En silti koe olevani avun tarpeessa (buddhille varulta tiedoksi..)

Ja jos sillä (mietiskelyllä) ei ole mitään roolia, paitsi todentaa se että koko ajan tapahtuu ja ei tapahdu mitään, niin miksi mietiskellä?
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 30, 2012, 04:52:44 ip kirjoittanut Jaska »