Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: sanskrit & suomi
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Lokakuu 11, 2019, 02:23:43 ip »
Suomalainen naisnäyttelijä Salli Karuna, mm elokuvassa Gabriel tule, takaisin, (Mika Waltari, & Valentin Vaala, SuomiFilmi 1951). Sukunimi Karuna on sanskritin sana joka  tarkoittaa myötätunto.
22
Buddhalaiset ryhmät tiedottavat / Johdantokurssi zeniin 12.10.
« Uusin viesti kirjoittanut ZenCenter Lokakuu 03, 2019, 05:50:16 ip »
Lauantaina 12.10.2019 klo 10:00 - 14:45.
Helsinki Zen Center, Kalevankatu 4, Helsinki
Mitä zen ja zenmeditaatio ovat? Johdantokurssi zeniin pyrkii vastaamaan näihin kysymyksiin käytännöllisesti. Kurssilla opetellaan zazenin eli zenmeditaation perusteet: istuma-asento, kävelymeditaatio sekä hengitys. Lisäksi puhutaan zenin filosofiasta ja traditiosta. Aikaa varataan myös keskustelulle siitä, minkälaisia esteitä harjoittaja tyypillisesti kohtaa, miten zeniä voi harjoittaa arjessa ja miten harjoitusta voi syventää retriiteillä tai itsenäisesti.
Kurssi antaa valmiudet osallistua Helsinki Zen Centerin toimintaan sekä harjoittaa kurssilla opittua ensimmäistä harjoitusta. Kurssimaksu 45 EUR sisältää osallistumisen yhteen vapaavalintaiseen zazeniin. Tämän jälkeen on mahdollista jatkaa tutustumista Zen Centerin toimintaan kokeilujäsenenä, jolloin saa kahden kuukauden jäsenyyden yhden kuukauden hinnalla (30 EUR / 2kk).
Tiedustelut ja ilmoittautumiset: johdanto@zazen.fi
Zenin sydämessä on oivallus todellisuuden jatkuvasti muuttuvasta luonteesta ja kaikkien eri elämänmuotojen keskinäisestä yhteydestä. Tästä syystä zen ei pohjimmiltaan tähtää edes harjoittajan henkilökohtaiseen onneen, vapautumiseen tai valaistumiseen, vaan katsoo näidenkin asioiden ylitse. Paradoksaalista kyllä, eläminen tästä näkökulmasta käsin on yleensä syvästi tyydyttävää ja mielekästä.
Zen on buddhalainen traditio, joka kehittyi Kiinassa 500-luvulla ja tuli Suomeen Japanin kautta viime vuosisadan lopulla. Zenin keskeisin harjoitus on zazen eli istumameditaatio. Zenin erilaisten meditaatioharjoitusten kautta harjoittaja oppii palaamaan nykyhetken kokemiseen yhä uudelleen. Meditaation avulla usein kaaottisesti asiasta toiseen kiirehtivä mieli rauhoittuu ja keskittyy. Kun mieli on keskittynyt ja tyyni, kokemus nykyhetkestä muuttuu. Joskus, usein intensiivisen keskittymisen jälkeen, tällainen kokemus voi olla erityisen syvä, ja silloin siihen voidaan viitata sanalla kensho, joka on japania ja tarkoittaa "nähdä omaan mieleensä sellaisena kuin se on."
Vaikka zenin keskeinen harjoitus on istumameditaatio, zen sisältää myös monia muita harjoituksen muotoja, kuten kävelymeditaatio ja meditaatio työssä. Myös erilaiset seremoniat ja buddhalaisten eettisten elämänohjeiden soveltaminen omaan elämään ovat osa zenin harjoitusmahdollisuuksia. Zenin viisaus ei ole sidottu opinkappaleisiin tai kirjoitettuihin teksteihin, vaan harjoittajan on oivallettava itse. Tästä syystä yhteys elävään zenopettajaan sekä harjoittaminen yhdessä toisten kanssa ovat olennaisia tapoja opettaa ja oppia zeniä.
23
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Lankavatara sutra
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Syyskuu 28, 2019, 11:45:13 ap »
D.T. Suzukin Lankavatara -käännöksessä on joitakin kertoja mainittu käsitepari yleinen ja erityinen (general and individual). Se esiintyy osana käsiteluetteloa eikä niitä selitetä millään lailla (Lankavatara sutrassa). Käsiteparista tuli myöhemmin hyvin tärkeä Dignagan ja Dharmakirtin aloittamassa filosofisessa  suuntauksessa, joka tunnetaan nimellä Apohavada tai Pramana tai Buddhalainen Epistemologia. Käsitepari esiintyy kirjallisuudessa usein  muodossa universal and particular. Dignaga oli Vasubandhun oppilas. Koska käsitteet on mainittu Lankavatara sutrassa kuin itsestään selvyyksinä, joita ei tarvitse lainkaan selittää, on aihe ollut olemassa myös paljon ennen Dignagan aikakautta.

Mitä tarkoittavat "yleinen ja erityinen"? Esimerkki: "Lintu" on yleiskäsite, sitä vastaavaa kohdetta ei ole olemassa ulkoisessa tai aineellisessa maailmassa. On olemassa pelkästään erityislintuja, yksittäisiä lintuyksilöitä, jotka kaikki ovat erilaisia, ja joihin liitetään yleiskäsite "lintu". Miten niitä voidaan kutsua linnuiksi jos ne kaikki ovat kerran erilaisia? Tähän kysymykseen ja muihin aihepiirin kysymyksiin antaa vastauksen Apohavada ja/tai Pramana -koulukunta. Yleinen ja erityinen -ongelma on olemassa myös eurooppalaisessa filosofiassa, (esim teoksessa Bertrand Russel: Filosofian ongelmia ). Intiassa Apohavadaa tai Pramanaa vastaan hyökkäsivät  hindulaisuuden koulukunnat.

Yogacarassa yleiskäsitettä vastaa parikalpita, eli heijastettu tai projisoitu luonto. Olioon heijastetaan esim käsite "lintu".  Heijastamisen perusta on paratantra, eli syiden kautta ilmennyt luonto. Se vastaa erityislintua, lintuyksilöä, johon ei ole vielä liitetty yleiskäsitettä "lintu".

Uskon että käsitepari yleinen ja erityinen on kuulunut buddhalaisuuteen opin alusta lähtien, esim käsiteparina "nimi ja muoto ". Tällöin nimi on yleiskäsite ja muoto on erityiskohde tai erityisolio. Aihe oli vain kadonnut matkan varrella, ja se  löydettiin uudelleen Yogacara- ja Apohavada -koulukunnissa.  "Nimi" vastaa myös parikalpitaa, ja "muoto" vastaa paratantraa.


Lähteitä:  Mark Siderits, Tom Tillemans, Arindam Cakrabarti: Apoha, Buddhist Nominalism and Human Cognition
24
Keskustelua buddhalaisuudesta / Elokuvatähdet ovat katoavia, illuusion ja harhan kaltaisia
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Syyskuu 25, 2019, 12:32:14 ip »
Osa 1. https://www.youtube.com/watch?v=LnZ5gY06Ga8
Adrienne Barbeau
Lynda Carter
Al Pacino
Audrey Landers
Judy Landers
Henry Winkler
Loni Anderson
Donny Osmond
Mr. T
Joyce Dewitt
Burt Reynolds
Catherine Bach
Dirk Benedict
Cheryl Ladd
Cybill Shepherd
Danny Bonaduce
Shirley Jones
Faye Dunaway
Robert Redford
Jane Fonda
Morgan Freeman
Lindsay Wagner
Lee Majors
Goldie Hawn
Kurt Russell
Erin Gray
Gil Gerard
Angie Dickinson
Sally Field
Greg Evigan
Kristy McNichol
Cathy Lee Crosby
Don Johnson
Jayne Kennedy


Osa 3. https://www.youtube.com/watch?v=b5r3ovBk308
Anjelica Huston
Jennifer Grey
Kim Richards
Tom Selleck
John Travolta
Melissa Gilbert
Sylvester Stallone
Barbara Bach
Barry Williams
Jeff Bridges
Phoebe Cates
Ron Howard
Nicole Kidman
Mickey Rourke
Mackenzie Phillips
Melanie Griffith
Michael Douglas
Lisa Whelchel
Linda Blair
Tony Danza
Kelly LeBrock
Kim Basinger
Kirstie Alley
James Spader
Jane Seymour
Geena Davis
Christopher Walken
Cybill Shepherd
Cher
Barbra Streisand
Bo Derek

Näitä on vielä lisää, ainakin osaan 9. asti,
25
Aloittelijoiden kysymykset / Vs: Prajnaparamitasutran kommentaari idiootille
« Uusin viesti kirjoittanut Speedrovex Syyskuu 25, 2019, 06:59:53 ap »
Not difficult to deny that I was very impressed with this story.
26
Aloittelijoiden kysymykset / Vs: Divinaatio
« Uusin viesti kirjoittanut Speedrovex Syyskuu 20, 2019, 11:42:57 ap »
Not difficult to deny that I was very impressed with this story.
27
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Lankavatara sutra
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Syyskuu 19, 2019, 09:05:06 ip »
Esimerkki siitä miten havaittu kohde on oman mielen tuote:  Näin monta vuotta tietyn koiran lähes päivittäin. Eräänä päivänä kysyin sen omistajalta onko se uros- vai naaraspuolinen koira? Vastaus oli että se on naaras, eli tyttökoira, kuten nykyään usein sanotaan. Havaintoni koirasta muuttui välittömästi toisenlaiseksi. Koira itse on edelleen sama kuin ennenkin, mutta nykyään näen siinä kohdassa toisenlaisen koiran. Muutos tapahtui  automaattisesti, sekunnin murto-osassa, ja koira itse ei omalta kannaltaan muuttunut lainkaan. Muutos on pysyvä ja todellinen.
Toinen esimerkki on vuodenajat: kevät, kesä, syksy ja talvi. Niitä ei mielestäni ole luonnossa olemassa, vaikka luonto itse muuttuukin vaiheittain. Joissakin kulttuureissa on ollut ja on edelleen kolme vuodenaikaa. Niitä voi myös olla enemmän kuin neljä, esim viisi, kuusi tai seitsemän vuodenaikaa. Tai ei lainkaan vuodenaikoja. Vuodenajat ovat havaitsijan omassa mielessä.
Myös eläimillä on käsitys ajan kulumisesta, tällöin niillä aivan varmasti on myös käsitys  vuodenkierrosta ja sen eri vaiheista. Koska eläimet itse ovat luontoa,  tällöin "luonnossakin" on vuodenkierto ja sen eri vaiheet. Oravat, karhut, siilit, muurahaiset jne valmistautuvat talveen, talviuneen tai talvihorrokseen.  Linnut valmistautuvat muuttomatkaan. Niillä on pakostakin silloin käsitys erilaisista vuodenajoista. Käsitys, jonka ne heijastavat ulkomaailmaan, ulkoisen maailman ominaisuudeksi, vaikka se on niiden omaa tietoisuutta ajan kulumisesta. "Ajan kuluminen" on liian abstrakti ilmaisu, oikeammin eläimillä on käsitys peräkkäisistä tapahtumista.
28
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Lankavatara sutra
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Syyskuu 10, 2019, 05:19:19 ip »
Toinen selitys: Lentokone on mielikuvitusen kohde ja objekti. Nähdessään lentokoneen, tai lentokoneen kuvan, ihminen kuvittelee lentämistä, kohoamista ilmaan, kiitämistä pilvien yläpuolella, maan näkemistä korkealta ilmasta, siirtymistä ulkomaille jms... Kaikki nämä ovat subjektiivisia kokemuksia. Ihminen uskoo näkevänsä "lentokoneen", vaikka hän näkee vain omia subjektiivisia kokemuksiaan.  Voiko ihminen milloinkaan tietää mikä on "lentokone" ilman henkilön omia kokemuksia ja kuvitelmia lentämisestä? Mikä on "lentokone" ilman ihmisen halua lentää tai lentämisen pelkoa, kauhua ja jännitystä? Voidaanko tunnetilat irrottaa metallisesta kohteesta?

Lentokone on alunperin syntynyt ja kehitetty ihmisen lentämisen halun toteuttamiseksi. Toisin kuin esim vuoret jotka eivät ole syntyneet ihmisen halujen vuoksi. Vuoriinkin voi liittyä haluja, ainakin vuorikiipeilijöillä ja muilla vaeltajilla, filosofeilla, taiteilijoilla, jne..
Vuoriin liittyy kokemuksia.
Toisaalta voitaisiin hyväksyä että ihminen itse on maailma.
Kivet ovat varmaankin syntyneet ilman ihmistä. Ainakin geologien mielestä.
Havaintomme kivistä ei ole syntynyt ilman meitä.
29
Aloittelijoiden kysymykset / Vs: Kotialttari
« Uusin viesti kirjoittanut Jolatoss Syyskuu 10, 2019, 06:37:11 ap »
All the problems I've encountered May end by seeking knowledge from this post.
30
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Honganji -koulukunnan Bon-juhla tanssi 2018
« Uusin viesti kirjoittanut Jolatoss Syyskuu 10, 2019, 06:36:17 ap »
I came to know this topic to apply it to the problems I've encountered.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10