Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Keskustelua buddhalaisuudesta / Foorumi sulkee. Kiitos kaikille!
« Uusin viesti kirjoittanut Jogiini Heinäkuu 27, 2020, 08:20:19 ip »
Hyvät ystävät,

Kaikki mikä on osasista kokoonpantu, hajoaa ennen pitkää. Kaikki on katoavaista.  Nyt on tämän keskustelufoorumin vuoro.
   Se on jo pitkään lakannut uudistumasta ja väistämättä kulkenut kohti näivettynyttä loppuaan. Foorumi perustettiin v. 2003-2004 kun netti vielä oli nuori ja innostava. Joukko buddhalaisten ryhmien edustajia kokoontui yhteen lokakuussa 2003 Helsingissä Bodhidharma ry:n tiloissa. Ideana oli että eri ryhmät voisivat tiedottaa toiminnastaan, ja ryhmien jäsenet voisivat jutella keskenään buddhalaisista asioista. Oli myös tarkoitus että ryhmät jakaisivat ylläpitokulut keskenään maksamalla pienen vuosikorvauksen ilmoitteluhyötynsä vastineeksi. Käytännössä foorumin on viime vuosina kuitenkin kustantanut pari yksityishenkilöä, minkä takia päättelemme että ryhmät eivät enää arvosta foorumia. Sosiaalinen media on myös muuttanut keskustelukulttuuria niin paljon, että asialliselle ja pohdiskelevalle foorumille ei näytä jäävän jalansijaa.
  Hieman haikeana toivon että esim. Suomen Buddhalainen Unioni ottaisi kopin ja jatkaisi ainakin tiedotus- ja esittelyosioita jossakin muodossa ja vaalisi autenttisen buddhalaisuuden perinnettä nykyisin kun kaikenkirjavat valmennusryhmät surutta omivat buddhalaisen kulttuurin tunnusmerkkejä ja nimikkeitä itselleen markkinoidakseen omaa toimintaansa. Samalla ne ovat omiaan lisäämään ihmisten hämmennystä asioiden selkiyttämisen sijaan.
  Suuret kiitokset sadoille jäsenillemme, keskustelijoille ja uskolliselle ylläpidolle sekä ryhmille, jotka ovat hyödyntäneet  foorumia. Foorumin sisältö on tallessa historian arkistoja varten ja domain mahdollista uusiokäyttöä ajatellen. 
  Dharmaterveisin, Jogiini.
 
2
Keskustelua buddhalaisuudesta / Sumeru-> Sineru-> Blåkullan; Sinivuori, Kyöpelinvuori
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Heinäkuu 14, 2020, 10:57:30 ap »
Sumeruvuori jossa Buddhalaisuuden mukaan asuvat neljän ilmansuunnan vartijat seurueineen, eli Vaishravana, Virudhaka, Dhritarashtra, ja Virupaksha;

Heidän yläpuolellaan asuvat 33 Jumaluutta; Trayastrimsa Devat, jotka ovat:

    Sudharmanivāsinī (善法堂天)
    Tuṅganivāsinī (山峯天)
    Śikharanivāsinī (山頂天)
    Sudarśananivāsinī (善見城天)
    Rasthanivāsinī (鉢私地天)
    Koṭaranivāsinī (倶吒天)
    Caitrarathanivāsinī (雑殿天)
    Nandananivāsinī (歓喜園天)
    Vaibhrājanivāsinī (光明天)
    Pāriyātrakanivāsinī (波利耶多天)
    Āmiśrataṭanivāsinī (離険岸天)
    Kuñjarataṭanivāsinī (谷崖岸天)
    Maṇigarbhānivāsinī (摩尼蔵天)
    Āvartacarā (旋行天)
    Tapanīyagṛhā (金殿天)
    Mālācchāyā (鬘影天)
    Nimnonnatācāriṇī (柔軟天)
    Nānābhaktavicitrāśarīrā (雑荘厳天)
    Yogavahā (如意天)
    Sūkṣmacarā (微細行天)
    Saṃhṛṣṭagītadhvanyabhiratā (歌音喜楽天)
    Tejomālinī (威徳輪天)
    Candrāyatanacarā / Candrāyaṇacarā (月行天)
    Yamanaśālā (閻摩那娑羅天)
    Nimeṣonmeṣagatī (速行天)
    Prabalecchācchāyāśarīrā / Pramāṇecchāśarīrā / Pavanecchācchāyā / Pravaṇecchāśarīreṣu (影照天)
    Maṇicīrā / Śalecarāḥ (智慧行天)
    Nikāyasabhāginī (衆分天)
    Maṇḍalanivāsinī / Maṇḍalaniratā (曼陀羅天)
    Utkarṣacārinī / Autkarṣa (上行天)
    Tejomukhā (威徳顔天)
    Tejojālinī / Tejohvālāmālinī (威徳燄輪光天)
    Prakīrṇakā (清浄天)

Myös seuraavien jumaluuksien kerrotaan asuvan siellä:

Śakra Devanam Indra

Śakran vaimo    Sujā

Śakran pojat    Suvira    Susīma

Śakran tyttäret    Āśā (Pali: Āsā) (Onnekkuus)    Śraddhā (Pali: Saddhā) (Usko)    Śrī (Pali: Sirī) (Loisto)    Hrī (Pali: Hirī) (Vaatimattomuus)

Muita:

    Viśvakarmā - devojen arkkitehti
    Prajāpati
    Varuṇa
    Īśāna
    Mātali - Śakran vaunujen kuljettaja
    Pañcaśikha
    Suvīra
    Susīma
    Jālinī
    Airāvata - Śakran elefantti
    Pārileyyaka - Buddhaa palvellut norsu joka kuoltuaan syntyi taivasmaailmaan

"Sumeru"  esiintyy myös muodossa Sineru jollaisena se löytyy Paalin kielisessä kirjallisuudessa.

Blåkulla on ruotsalaiseen kansanperinteeseen kuuluva trullien asuinpaikka. Uuden ajan alussa sana yhdistyi noitasapattiin. Blåkulla käsitettiin siinä paikaksi, jossa noidat ja Paholainen viettävät juhlia. Suurten noitavainojen aikaisissa oikeudenkäynneissä se kuvattiin Paholaisen asunnoksi, joka muistutti hienoa kartanoa tai isoa taloa

Kyöpelinvuori on ollut suomalaisessa kansanperinteessä paikka, jonne kunniallisesti eläneet ”vanhatpiiat” pääsevät. Vuori on voitu tulkita lasiseksi, jolloin neitsyytensä menettäneet eivät ole kyenneet kipuamaan sen liukasta rinnettä. Vastaavia tarinoita hurskaille neitsyeille tarkoitetuista paratiisivuorista on tunnettu myös katolisessa Keski-Euroopassa sekä Venäjällä.

Sittemmin Kyöpelinvuori on yhdistetty noitasapattiuskomuksiin, mutta 1600-luvun noitavainojen aikaisissa asiakirjoissa nimeä ei vielä mainita. Ruotsin noitakertomuksissa sapattipaikkana oli Blåkulla, josta puhuttiin joskus Suomessakin, mutta useammin vain yleisesti vuoresta tai jostakin muusta myyttisestä paikasta.

Noitauskomuksien osalta Kyöpelinvuori on yhdistetty Suomessa Isonkyrön Kuivilanvuoreen, mutta noitia siellä ei ole tiettävästi havaittu. Paikannimenä Kyöpelinvuori on yleisin Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Satakunnassa ja Etelä-Savossa.

Kustaa Vilkuna kertoo kirjassaan Vuotuinen ajantieto että myös vanhojen poikien katsottiin voivan päästä Kyöpelinvuorelle. Jos ihminen meni naimisiin myöhemmällä iällään hänen sanottin "palanneen Kyöpelin vuoren porstuasta (eli eteisestä)". Kyöpelinvuorelle kiipeäminen on hyvin vaikeaa koska sen pinta on lasia, Kustaa Vilkuna kertoo. Aina kun on päässyt ylös vähän matkaa, liukuu takaisin kristallivuoren juurelle. Laskiainen liittyy kansaperinteessä Kyöpelinvuorelta laskeutumiseen tai kuvaa sitä.

Blåkullafärden, matka Sinivuorelle

Häxan antogs fara till Blåkulla på en kvast, gren eller någon form av vardagligt redskap, eller på till exempel ett husdjur. Med hjälp av en nål kunde häxan öppna ett hål i en vägg om så skulle behövas, stort nog att ta sig igenom.

På färden tog hon ibland med ett barn som skulle värvas till Satans tjänst. Berättelser från barn eller vuxna som sade sig på detta sätt blivit bortrövade blev i häxprocesserna det enda beviset – och det enda som behövdes – när häxan skulle fällas.

Under tiden som häxan befann sig på Blåkulla kunde omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon tycktes fortfarande befinna sig på sin vanliga plats.

Förutom påsken sades Blåkullafärder också äga rum på Valborgsmässoafton.


3
Keskustelua buddhalaisuudesta / Oman uskonnon opetus Helsingissä
« Uusin viesti kirjoittanut M.M Heinäkuu 06, 2020, 02:15:25 ip »
Hei!

Olisiko jollain tietoa, järjestetäänkö Helsingissä oman uskonnon opetusta buddhalaisuudesta, ja missä koulussa tällainen opetusryhmä mahdollisesti kokoontuu?

4
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: sanskrit & suomi
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Kesäkuu 05, 2020, 01:57:41 ip »
ies (suomi), yoke (engl), Joch (saksa), ok (ruotsi), åg (tanska), yoga (sanskrit)
5
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Primääri havaitsija ruumis eli keho
« Uusin viesti kirjoittanut Marko Toukokuu 29, 2020, 11:09:35 ip »
Itsen näkökulmasta kukaan ei hyppää minnekään eikä mitään tapahtunut. Korkeintaan haaraperushyppyjä paikaltaan. Hyvää kesää myös sinulle, ja kiitos keskusteluista. Nämä olivat jälleen kerran viihdyttäviä ja myös opettavaisia ja näiden arvo saattaa käydä ilmi elämässä vasta myöhemmin. Kaikkea hyvää!
6
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Primääri havaitsija ruumis eli keho
« Uusin viesti kirjoittanut ZenKivi Toukokuu 29, 2020, 10:32:52 ip »
Mutta miten voisin hypätä itsestäni... toiseen itseen?

Koska et ole koskaan todella hypännyt itsestäsi vielä mihinkään? Kenties korvaat vain itsen toisella itsellä?

Mukava pähkinä kesän aikana pohdittavaksi. Kaikkea hyvää elämääsi.
7
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Primääri havaitsija ruumis eli keho
« Uusin viesti kirjoittanut Marko Toukokuu 29, 2020, 02:26:56 ip »
Ylläolevassa videossa näyttäisi jäävän epäselväksi miten hyppäys "en näyttäisi olevan mitään -> olen tietoisuus" tapahtuu. Mutta ei siinä ole hyppäystä, jos olen ollut tietoisuus kaiken aikaa. En ole vain aiemmin tiedostanut sitä.

Hyppäys on ihan todellinen, mutta vaikea havaita. Siinä nimittäin tapahtuu jotain. Otan oman kokemukseni kautta esimerkin.

Koen, että en ole ruumiini vaan minulla on ruumis. Koen, että en ole mieleni vaan minulla on mieli. Koen, että en ole kokemukseni vaan minulla on kokemuksia. Joten koen, että olen jotain niiden kaikkien takana.

Kun ihminen kokee puhtaan olemisen ajatusten, tunteiden ja kokemusten takana, niin mitä tapahtuu? Hän oivaltaa olevansa se, joka on kaikkien näiden takana. Ja koska hän on edelleen tietoinen, tietoisuuden täytyy olla kaiken takana. Se, mikä on todellinen ihmisen olemus on siis tietoisuus.

Koska kokemus on suora, puhdas, kirkas, fantastinen ja minuus katoaa johonkin suurempaan, sen täytyy olla totta. Minun kokemukseni todistaa näin, että tietoisuus on ainoa todellinen, kaikki muu on illuusiota.

Huomaatko, mikä tässä mättää? Missä hyppäys tapahtuu?

Ensinnäkään "Minulla on ruumis, mieli ja kokemuksia" ei kuulosta siltä miten itse sen koen. On ruumis, mieli ja kokemuksia, jotka ovat kaikki aistimuksia, eivätkä ne määritä sitä mitä olen. Itse sanoisin sen näin.

Kai se hyppäys tapahtuu jo tuolla ensimmäisellä rivillä kun koen "että olen jotain niiden kaikkien takana". Mutta en edelleenkään tunnista hyppäystä todelliseksi, sillä minä olen. Miten voisin olla olematta? Olenko joskus ja joskus taas en?

Tai ehkä tarkoitit tätä: Hyppäys tapahtuu kun sanon "...tietoisuuden täytyy olla kaiken takana. Se, mikä on todellinen ihmisen olemus on siis tietoisuus".  Samaistun siis tietoisuuteen, hyppään siihen. Mutta miten voisin hypätä itsestäni... toiseen itseen?

Sanoa että "tietoisuus on ainoa todellinen... kaikki muu on illuusiota". Sanoa tätä maailmaa "illuusioksi" kuulostaa vaan tarpeettomalta. Yhtä tarpeetonta kuin sanoa että tietoisuus on ainoa todellinen.

En muuten huomaa minkään mättävän pahasti.
8
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Primääri havaitsija ruumis eli keho
« Uusin viesti kirjoittanut ZenKivi Toukokuu 28, 2020, 08:42:30 ip »
Ylläolevassa videossa näyttäisi jäävän epäselväksi miten hyppäys "en näyttäisi olevan mitään -> olen tietoisuus" tapahtuu. Mutta ei siinä ole hyppäystä, jos olen ollut tietoisuus kaiken aikaa. En ole vain aiemmin tiedostanut sitä.

Hyppäys on ihan todellinen, mutta vaikea havaita. Siinä nimittäin tapahtuu jotain. Otan oman kokemukseni kautta esimerkin.

Koen, että en ole ruumiini vaan minulla on ruumis. Koen, että en ole mieleni vaan minulla on mieli. Koen, että en ole kokemukseni vaan minulla on kokemuksia. Joten koen, että olen jotain niiden kaikkien takana.

Kun ihminen kokee puhtaan olemisen ajatusten, tunteiden ja kokemusten takana, niin mitä tapahtuu? Hän oivaltaa olevansa se, joka on kaikkien näiden takana. Ja koska hän on edelleen tietoinen, tietoisuuden täytyy olla kaiken takana. Se, mikä on todellinen ihmisen olemus on siis tietoisuus.

Koska kokemus on suora, puhdas, kirkas, fantastinen ja minuus katoaa johonkin suurempaan, sen täytyy olla totta. Minun kokemukseni todistaa näin, että tietoisuus on ainoa todellinen, kaikki muu on illuusiota.

Huomaatko, mikä tässä mättää? Missä hyppäys tapahtuu?9
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Primääri havaitsija ruumis eli keho
« Uusin viesti kirjoittanut Marko Toukokuu 28, 2020, 01:39:24 ip »
Ylläolevassa videossa näyttäisi jäävän epäselväksi miten hyppäys "en näyttäisi olevan mitään -> olen tietoisuus" tapahtuu. Mutta ei siinä ole hyppäystä, jos olen ollut tietoisuus kaiken aikaa. En ole vain aiemmin tiedostanut sitä.
10
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Primääri havaitsija ruumis eli keho
« Uusin viesti kirjoittanut Marko Toukokuu 28, 2020, 11:30:25 ap »
Törmäsin juuri tähän. Advaitalaista aivopesua tykitettynä hauskalla tavalla 9 minuuttiin.

https://www.youtube.com/watch?v=ZBBP-pSIWvA
Sivuja: [1] 2 3 ... 10