Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Aloittelijoiden kysymykset / Vs: Divinaatio
« Uusin viesti kirjoittanut Speedrovex Syyskuu 20, 2019, 11:42:57 ap »
Not difficult to deny that I was very impressed with this story.
2
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Lankavatara sutra
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Syyskuu 19, 2019, 09:05:06 ip »
Esimerkki siitä miten havaittu kohde on oman mielen tuote:  Näin monta vuotta tietyn koiran lähes päivittäin. Eräänä päivänä kysyin sen omistajalta onko se uros- vai naaraspuolinen koira? Vastaus oli että se on naaras, eli tyttökoira, kuten nykyään usein sanotaan. Havaintoni koirasta muuttui välittömästi toisenlaiseksi. Koira itse on edelleen sama kuin ennenkin, mutta nykyään näen siinä kohdassa toisenlaisen koiran. Muutos tapahtui  automaattisesti, sekunnin murto-osassa, ja koira itse ei omalta kannaltaan muuttunut lainkaan. Muutos on pysyvä ja todellinen.
Toinen esimerkki on vuodenajat: kevät, kesä, syksy ja talvi. Niitä ei mielestäni ole luonnossa olemassa, vaikka luonto itse muuttuukin vaiheittain. Joissakin kulttuureissa on ollut ja on edelleen kolme vuodenaikaa. Niitä voi myös olla enemmän kuin neljä, esim viisi, kuusi tai seitsemän vuodenaikaa. Tai ei lainkaan vuodenaikoja. Vuodenajat ovat havaitsijan omassa mielessä.
Myös eläimillä on käsitys ajan kulumisesta, tällöin niillä aivan varmasti on myös käsitys  vuodenkierrosta ja sen eri vaiheista. Koska eläimet itse ovat luontoa,  tällöin "luonnossakin" on vuodenkierto ja sen eri vaiheet. Oravat, karhut, siilit, muurahaiset jne valmistautuvat talveen, talviuneen tai talvihorrokseen.  Linnut valmistautuvat muuttomatkaan. Niillä on pakostakin silloin käsitys erilaisista vuodenajoista. Käsitys, jonka ne heijastavat ulkomaailmaan, ulkoisen maailman ominaisuudeksi, vaikka se on niiden omaa tietoisuutta ajan kulumisesta. "Ajan kuluminen" on liian abstrakti ilmaisu, oikeammin eläimillä on käsitys peräkkäisistä tapahtumista.
3
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Lankavatara sutra
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Syyskuu 10, 2019, 05:19:19 ip »
Toinen selitys: Lentokone on mielikuvitusen kohde ja objekti. Nähdessään lentokoneen, tai lentokoneen kuvan, ihminen kuvittelee lentämistä, kohoamista ilmaan, kiitämistä pilvien yläpuolella, maan näkemistä korkealta ilmasta, siirtymistä ulkomaille jms... Kaikki nämä ovat subjektiivisia kokemuksia. Ihminen uskoo näkevänsä "lentokoneen", vaikka hän näkee vain omia subjektiivisia kokemuksiaan.  Voiko ihminen milloinkaan tietää mikä on "lentokone" ilman henkilön omia kokemuksia ja kuvitelmia lentämisestä? Mikä on "lentokone" ilman ihmisen halua lentää tai lentämisen pelkoa, kauhua ja jännitystä? Voidaanko tunnetilat irrottaa metallisesta kohteesta?

Lentokone on alunperin syntynyt ja kehitetty ihmisen lentämisen halun toteuttamiseksi. Toisin kuin esim vuoret jotka eivät ole syntyneet ihmisen halujen vuoksi. Vuoriinkin voi liittyä haluja, ainakin vuorikiipeilijöillä ja muilla vaeltajilla, filosofeilla, taiteilijoilla, jne..
Vuoriin liittyy kokemuksia.
Toisaalta voitaisiin hyväksyä että ihminen itse on maailma.
Kivet ovat varmaankin syntyneet ilman ihmistä. Ainakin geologien mielestä.
Havaintomme kivistä ei ole syntynyt ilman meitä.
4
Aloittelijoiden kysymykset / Vs: Kotialttari
« Uusin viesti kirjoittanut Jolatoss Syyskuu 10, 2019, 06:37:11 ap »
All the problems I've encountered May end by seeking knowledge from this post.
5
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Honganji -koulukunnan Bon-juhla tanssi 2018
« Uusin viesti kirjoittanut Jolatoss Syyskuu 10, 2019, 06:36:17 ap »
I came to know this topic to apply it to the problems I've encountered.
6
Keskustelua buddhalaisuudesta / Lankavatara sutra
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Syyskuu 08, 2019, 01:51:15 ip »
Tämän sutran selittäminen on niin vaikea aihe, että harvat ovat sitä yrittäneet. Kuitenkin (Youtubessa) on esim. video joka väittää olevansa Lankavataran selitys, mutta kaveri eksyy puhumaan lähinnä vain muinais-Kreikan jumalista, mikä on todella kummallista. Halusin sanoa ko sutrasta jotakin: Parikalpita, kuviteltu luonne tai todellisuus, mikä se on? Ihminen näkee ruohikossa puunjuuren, mutta kuvittelee sen olevan käärme, ja myös näkee sen käärmeenä, ja pelästyy sitä. "Puun juuri" on paratantra, syiden ja ehtojen kautta ilmenevä luonne tai todellisuus. "Käärme" on parikalpita, kuviteltu olemus tai luonne. Tämä on perinteinen vertaus, jota ei nykyään näe enään usein käytettävän. En tiedä mistä teoksesta tai kommentaarista se on alunperin otettu.

Skandhoissa ei ole henkilöä tai itseä. Ihminen kuitenkin näkee skandhoissa henkilön tai itsen. Skandhat ovat paratantra, syiden ja olosuhteiden vuoksi ilmenevä luonne ja todellisuus. "Itse" tai "henkilö" on kuviteltu olemus ja todellisuus, parikalpita. Ne ovat "käärme" jota ei oikeasti ole olemassa, joka kuitenkin nähdään ja kuvitellaan olevaksi.

Onko mitään ihmiselämää tai ihmisyhteisöä ilman kuviteltua olemusta, parikalpitaa? Ei varmaankaan, olettaisin. Jossain päin Lankavataraa tämä itseasiassa sanotaan, ainakin muistini mukaan. Että parikalpita ei lopu täydellisesti milloinkaan.

Kaikki puhe rikkoo (todellisuuden luonteen), "all speech transgresses", Lankavatara sutra kertoo.

Ehkä kaikkien tulee olla käsitteettömyyden samadhissa seuraavalla kehitystasolla?
7
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Autot ovat pysymättömiä
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Syyskuu 06, 2019, 11:04:24 ap »
Nopeaa pysymättömyyttä tärkeämpi on hidas pysymättömyys. Sitä ei aina huomaa eikä tiedosta, kuten kaikki Maapallolla oleva hiekka, siltti ja savi. Mistä ne ovat tulleet tai miten ne ovat muodostuneet? Joskus kauan sitten, etäisellä epookilla, täällä oli hyvin korkeita vuoria, 15km... 20km korkeita. Vähitellen vuodenaikojen vaihtelu, päivän ja yön lämpötilavaihtelu ja muut tekijät rapauttivat nämä vuoret aivan kokonaan, maanpinnan tasolle. Ne hajosivat hitaasti lohkareiksi, kiviksi, pieniksi kiviksi, hiekaksi, siltiksi ja saveksi.

Sadevesi on yleensä ollut hieman hapanta, myös ennen ihmiskunnan teollisuuden aiheuttamaa sadevedan happamuutta. Sadevesi on aina riittävän hapanta liuottamaan kivestä tiettyjä mineraaleja, jotka sitten veden kuljettamina, liuenneessa muodossa, siirtyvät meriin, ja mahdollisesti saostuvat siellä uudelleen kiinteäksi aineeksi. Tämä tapahtuu kun aikaa on käytettävissä riittävästi eli satoja tuhansia ja miljoonia vuosia. Sadeveden liuotuksen vuoksi hiekaksi muodostuu liukenematon ja kovin kiviaines kuten kvartsi, joka on yleinen hiekka.

Kasvien juuret hajottavat vuoria ja kallioita työntymällä lämpölaajenemisen aiheuttamiin halkeamiin, ja hajottamalla sitten kiviä edelleen.
Jokien kuljettama maa-aines kertyy ja laskeutuu vähitellen merien ja lahtien pohjalle, ja muodostaa sinne kerrostumia eli sedimenttejä.

Muinaisten vuorten valtavuuden ja pitkien aikakausien kulumisen voi ymmärtää katsomalla hiekka-aavikoita, joita on eri puolilla Maaplaneettaa. Aavikot ovat aiemmin olleet  meren pohjaa tai meren lahtia. Ne ovat mantereiden kohoamisen tai merenpinnan laskemisen ja mannerliikuntojen vuoksi tulleet kuivaksi maaksi.

Missisippi-Missouri kuljettaa yhdessä sekunissa useita tonneja maa-ainesta Meksikon lahteen.  Suomen, Ruotsin, Viron ja Venäjän joet kuljettavat nekin koko ajan maata; hiekkaa, savea ja silttiä, Suomenlahteen, Pohjanlahteen ja Itämereen.

Suomessa voi nähdä kuinka kuinka erilaiset jäkälät kasvavat suoraan kivessä, ne ottavat ravinteita kivestä. Samaan kykenevät jotkin kasvien juuret kuten vaivaiskoivu. Jäkäliä on myös mikroskooppisen pieniä useita kymmeniä lajeja, kuten vanhoissa hautakivissä näkyvä ruosteenpunainen väri.  Eri jäkälälajeja kasvaa myös liikennemerkeissä, lasikuituisissa lipputangoissa, kattopäällysteissä, jne... Luonto osoittaa huomattavaa sopeutumista erilaisiin kasvualustoihin.  Mikä aiheuttaa jatkuvan korjaustarpeen ihmisille. Jos asialle ei tehdä mitään, kaupungit peittyvät suhteellisen nopeasti jäkäliin, sieniin, sienirihmastoihin, kasveihin, pensaisiin ja puihin. Tämä  tapahtuu jo kymmenissä tai sadoissa vuosissa, joka on geologisesti ajateltuna pelkkä silmänräpäys.

Ikkunalasit ovat hyvin jähmeää nestettä, ne valuvat hitaasti alaspäin. Sata vuotta vanha ikkunalasi on alareunastaan paksumpi kuin yläreunasta, ja on tullut pinnaltaan aaltoilevaksi. Lasit eivät kestä ikuisesti tuulta ja myrskyjä. Ennen lasien särkymistä myrskyissä ovat muurahaiset, muut hyönteiset ja pienet nisäkkäät jo tunkeutuneet taloihin mistä tahansa pienistä aukoista, joita niissä on.
8
Buddhalaiset ryhmät esittäytyvät / Vaasan Dharmata
« Uusin viesti kirjoittanut Vajramitra Elokuu 31, 2019, 03:21:33 ip »
Olemme perustamassa Vaasaan uutta buddhalaista meditaatioryhmää, jonka nimi on Vaasan Dharmata. Pääopettajanamme toimii suomalaissyntyinen Taehye sunim, ja  siten olemme Helsingissä toimivan Bodhidharma ry:n paikallisosasto. Bodhidharma ry:n hengessä myös Vaasan Dharmata on interbuddhalainen ryhmä, joka yhdistää harjoituksessaan theravada- ja mahayana-koulukuntien keskeisimpiä opetuksia. Pääpainopisteemme on kuitenkin kiinalaisessa ja korealaisessa zenissä, jossa korostetaan hiljaista istumameditaatiota. Toiminta-ajatukseemme kuuluu myös suomalaisten harjoittamistapojen kehittäminen aasialaisten perinteiden pohjalta.

Tavoitat meidät sähköpostiosoitteesta vaasan.dharmata@gmail.com

Nettisivut löytyvät osoitteesta dharmata.fi
9
Keskustelua buddhalaisuudesta / Vs: Autot ovat pysymättömiä
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Elokuu 27, 2019, 07:54:34 ip »
Lentokoneet ovat pysymättömiä

https://youtu.be/UEPDgSUCVbw 

Lentokoneiden kalmisto, hautuumaa, viimeinen leposija

https://youtu.be/AdipLhXfkwo

Eurooppalainen lentokonekalmisto

https://youtu.be/JyFHkptK5JI
10
Keskustelua buddhalaisuudesta / Autot ovat pysymättömiä
« Uusin viesti kirjoittanut Ekhnaton Elokuu 26, 2019, 09:43:21 ip »
https://youtu.be/6UPl7zOL49E

https://youtu.be/lXfitusZ9qY

Ymmärtämällä yhden asian (pysymättömyyden) ymmärtää kaikki asiat.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10