BuddhaDharmaFoorumi

Tiedotus & tapahtumat => Buddhalaiset ryhmät esittäytyvät => Aiheen aloitti: Danakosha - Lokakuu 05, 2011, 03:06:54 ip

Otsikko: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Lokakuu 05, 2011, 03:06:54 ip


Danakosha Finland


Danakosha Finland on tiibetinbuddhalaisen Ngagyur Nyingma -käännöskoulukunnan perimyslinjan ja opetusperinteen mukainen dharmayhdyskunta jolla on reilut 40 rekisteröityä jäsentä ja yli sata opintopiireihin kuuluva jäsentä. Yhdyskunta rekisteröitiin Suomessa vuonna 2005 Tulku Dakpa Rinpochen hengellisessä ohjauksessa. Hän määrittelee keskuksen tavoitteen ja tarkoituksen seuraavasti:

''Dharmayhdyskunnan päätarkoituksena on, yleisesti maailmassa ja erityisesti Suomessa ja muissa länsimaissa, hyödyttää väliaikaisesti ja lopullisesti tuntevien olentojen mieliä selkeyttämällä polku ja keinot todellisen onnen ja rauhan löytämiseksi. Tämä on kaiken onnen lähde, rauhan ja onnellisuuden perusta maailmassa, kolmen myrkyn eli häiritsevien tunteiden todellinen parannuskeino, täydellinen polku, joka vapauttaa samsaran kärsimyksen totuudesta. Buddhadharman perustana on turvautuminen syvällä aikomuksella Kolmeen Jalokiveen sekä rakastavan ystävällisyyden, myötätunnon, bodhicittan eli valaistumismielen sekä täydellisen näkemyksen kehittäminen. Tätä harjoitetaan kuuntelemalla, pohdiskelemalla ja mietiskelemällä pyhiä sutra- ja tantratekstejä. Harjoitukseen sisältyy myös toiminta omien kykyjen mukaan kaikkina aikoina ja kaikissa paikoissa yksinomaan muiden hyödyksi tai vähintään lupauksen tekeminen näin toimimiseksi sekä myönteiset teot muiden hyödyksi kehon, puheen ja mielen kolmen oven välityksellä. ''

Danakosha on ainoa dharmakeskus Suomessa jolla on akateemisesti täysin pätevöitynyt ja omien perimyslinjojensa suosittelema tiibetinbuddhalainen opettaja, joka on asettunut Suomeen asumaan. Hän on nk. Dzogchen-perinteen tulku, eli jälleensyntynyt mestari. Opintonsa hän on suorittanut Mindrolling-perinteen ylläpitämässä buddhalaisessa yliopistossa, josta hän on valmistunut  kantamaan Vajradharan titteliä. Mahdollisuuksien mukaan Danakoshaan kutsutaan myös näiden perimyslinjojen muita opettajia ja mestareita, sellaisia kuin HH. Taklung Tsetrul Rinpoche ja Khandro Rinpoche. Tulku Dakpa Rinpochella on myös paljon oppilaita ja velvollisuuksia muissa maissa. Hän auttaa olentoja myös materiaalisesti perustamansa apuorganisaation Danakosha Aid:in kautta.

Danakoshan dharmakeskuksen nimi viittaa muinaiseen paikkaan Intiassa jossa ns. Dzogchen-opetukset annettiin ensimmäisen kerran. Danakosha-keskuksen opetus ja valmistelevat harjoitusohjelmat tähtäävät siihen että oppilas lopulta saa myös nämä Suuren täydellistymisen opetukset. Valmentautuminen kestää useita vuosia ja sisältää mm. perinteisen tantrisen ''ngöndron'' johon kuuluu runsaasti resitaatioita ja mantrojen toistoja, joiden voimasta oppilaan karma hioutuu ja muuttuu. Ngöndro-harjoitus noudattaa Lonchen Nyingthik -perimyslinjaa.
 
Harjoitusohjelmiin voi liittyä koska tahansa. Siirtyminen uudelle harjoitustasoille tapahtuu yleensä syksyisin kun Tulku Dakpa Rinpoche on tarkistanut oppilaan toiveet ja edellytykset. Danakoshaan voi myös tulla erillisiin opetustapahtumiin tai harjoituksiin ilman pitkäaikaista sitoutumista.
Danakoshassa on ryhmäharjoituksia 2-3 kertaa viikossa Helsingissä ja Turussa 1 krt viikossa. Tampereella ryhmäharjoituksia on silloin tällöin. Resitaatiot lausutaan tiibetinkielellä.  Kaikki harjoitustekstit on käännetty englanniksi ja/tai suomeksi.
Danakosha on vanhoja perinteitä kunnioittava dharmakeskus. Täydellistä bodhicittaa, eli buddhamieltä tavoitellessaan etevä oppilas saa omakseen myös monipuolisen tradition, hyvän ja joustavan käytöksen ja sen kaikki siunaukset.

Linkki Danakoshan verkkosivuille:http://www.danakosha.fi/etusivu.html
Tapahtumakalenteri:http://www.danakosha.fi/kalenteri/kalenteri.html

(05102011)
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Elokuu 09, 2012, 01:23:36 ip
Osaako Tulku Dakpa Rinpoche suomea?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Elokuu 09, 2012, 07:37:42 ip
Tarkoitin puhuuko hän suomea?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Elokuu 10, 2012, 09:42:31 ap
Tulku Dakpa Rinpoche puhuu täällä englantia. Keskusteluihin ja opetuksiin saa tulkkauksen pyydettäessä.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Elokuu 21, 2012, 02:56:19 ip
Millaiset kurssi-sisällöt on Buddhalaisuuden perusteet kurssissa?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: lari - Elokuu 27, 2012, 02:46:46 ip
Olen myös kiinostunut.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Elokuu 27, 2012, 07:03:27 ip
Mitä tsog juhlassa tehdään?
Te järjestätte ymmärtääkseni niitä.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Elokuu 28, 2012, 11:02:33 ap
Millaiset kurssi-sisällöt on Buddhalaisuuden perusteet kurssissa?

Tarkkaa kurssikuvausta ei ole vielä julkaistu. Kurssin aikana Tulku Dakpa Rinpoche opettaa ja selittää buddhalaista ajattelua, elämäntapaa ja mielen harjoittamista tunnettujen buddhalaisten tekstien kautta. Luentosarja alkaa lokakuussa. Tässä päivämäärät:
Tiistaisin 9.10, 16.10, 23.10, 30.10, 13.11, 20.11, 27.11, 4.12, 11.12.
Tervetuloa!

Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Elokuu 28, 2012, 11:24:54 ap
Mitä tsog juhlassa tehdään?
Te järjestätte ymmärtääkseni niitä.

Danakoshassa Tsok-juhla (sanskr. ganachakra-puja) on melko yksinkertainen. Se kestää n. 2 tuntia. Kaikki osanottajat tuovat jotakin mieleisiä ja ensiluokkaisia ruokia, juomia, kukkasia tms. jotka asetetaan uhrilahjoiksi temppelin etuosaan. Pujan aikana resioidaan teksti, jossa on kauniita rukouksia, pitkiä mantraosuuksia ja loppua kohden ruuat jaetaan ja syödään, harjoitus omistetaan valaistumiselle ja  ylijääneet ruuat viedään kotiin ja jaetaan ystäville ja eläimille. Tsog on monikerroksinen ja syvä harjoitus jonka merkitys ja symboliikan ymmärtäminen vahvistuu vuosien mittaan. Lyhyesti voi sanoa että se on jakamisen ja uhraamisen juhla, mielen puhdistamisen ja valojen palauttamisen juhla. Vaikka se on perusteiltaan tantrinen, vajrayana-kokoontuminen, kuka tahansa joka haluaa osallistua voi tulla mukaan.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Lokakuu 11, 2012, 06:27:05 ip
Tuleeko tiibetin kieli suoraan lähetykseen? Onko tsok-juhlan ruu'at ja juomat lihattomia ja alkoholittomia? Pääseekö Amitayuksen voimansiirtoa katsomaan ei-jäsenet?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Lokakuu 13, 2012, 02:57:44 ip
Tuleeko tiibetin kieli suoraan lähetykseen? Onko tsok-juhlan ruu'at ja juomat lihattomia ja alkoholittomia? Pääseekö Amitayuksen voimansiirtoa katsomaan ei-jäsenet?

Hei Pael,
Tiibetin kielen tunteja ei lähetetä verkkoon. Tsok-juhlassa tarjotaan myös lihaa, leikkeleitä tms.  jos joku on tuonut sitä. Alkoholia tarjoillaan pieni tippa.
Yleisesti ottaen voimansiirrot eivät ole yleisötapahtumia siten että niitä tullaan katsomaan, mutta olet erittäin tervetullut mukaan. Kun tilaisuuteen on tultu, ollaan osanottajina. Amitayus on ns. pitkän elämän jumaluus jonka läsnäolo vahvistaa eritysesti elinvoimaa, ja samalla myös läsnäoloa itsessään. Sitä kutsutaan pitkän elämän voimansiirroksi.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Lokakuu 13, 2012, 04:21:21 ip
Pitääkö olla turvautunut osallistuakseen voimansiirtoon? Mitä osallistujan pitää tehdä?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Lokakuu 14, 2012, 07:41:11 ip
On hyvä jos osanottaja on muodollisesti turvautunut. Käytännössä kuitenkin riittää että suhtautuu myönteisesti ja luottavaisesti  Kolmen jalokiveen. Initiaatioita on pitkiä ja monimutkaisia ja lyhyitä ja yksinkertaisia. Vastaanottajien edellytetään pitävän mielensä avoimina ja positiivisina, mikä mahdollistaa inititaation vastaanottamisen. Muuten kannattaa vain katsoa mitä muut tekevät ja tehdä perässä niin hyvin kuin osaa.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: lari - Lokakuu 15, 2012, 02:57:21 ip
Miltä voimansiirto tuntuu? Mihin se velvottaa? Sitooko se johonkin?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Lokakuu 15, 2012, 09:35:42 ip
Miltä voimansiirto tuntuu? Mihin se velvottaa? Sitooko se johonkin?

Tuntemukset ja tunteet vaihtelevat henkilöstä toiseen. Ensimmäisellä kerralla ehkä pääasiassa jännittää.: ) Initiaatio on kuin tärkeä kohtaaminen.Jos kyseessä on "vanha ystävä", kohtaaminen voi tuntua riemukkaalta. Useimmiten voimansiirrosta seuraa iloinen ja seesteinen olo.  Pitkän elämän initaatiossa ei tule tarkkoja harjoitusvelvoitteita, kuten tietyn mantran harjoitusvelvoitetta. Kaikilla tuntevilla olennoilla on buddhamielen siemen omassa mielessään ja initiaatiossa tämä siemen ikäänkuin herätetään henkiin. Voi sanoa että initiaatiota seuraa velvollisuus viljellä buddhaluontoa, tai vähintään suojella sitä.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Lokakuu 24, 2012, 12:51:38 ip
Myydänkö Danakoshassa opetuksia DVD:nä? Tai muuta Dharmaan liittyvää?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Lokakuu 30, 2012, 02:41:24 ip
Myydänkö Danakoshassa opetuksia DVD:nä? Tai muuta Dharmaan liittyvää?

Hyvä kun muistutit. Danakoshan verkkosivulle  www.danakosha.fi on tulossa sivu saatavilla olevista opetusmateriaaleista. Suomenkielistä materiaala on valitettavasti hyvin vähän. Merkittävistä lamavierailuista on dvd:tä, esim. Khandro Rinpochen ja Taklung Tsetrul Rinpochen vierailuista. Ponlop Rinpochen luennot taltioitiin myös. Tämän syksyn "Buddhalaisuuden perusteet" -luennot on tulkattu Suomeksi ja tulevat myös jakeluun. Danakoshasta saa myös harjoitustarvikkeita, maloja, uhrauskulhoja jne.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Marraskuu 01, 2012, 10:03:41 ap
Kauan Buddha Amitayuksen -voimansiirto kestää?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Marraskuu 02, 2012, 08:59:58 ap
Kauan Buddha Amitayuksen -voimansiirto kestää?
Hei, kiitos mielenkiinnostasi. Initiaatio kestää n. 1,5 -2 tuntia.
Näihin käytännön kysymyksiin vastaamme mielellämme myös sähköpostitse. Vastaus tulee silloin varmaan vähän nopeammin ja varmemmin. Osoite on info@danakosha.fi.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Marraskuu 07, 2012, 01:39:41 ip
Annettiinko Buddha Amitayus pitkän elämän initaatiossa valoja, samaya-valoja tai muuta sellaiseksi laskettavaa?
Entä tantrisia valoja?
En siis ollut turvautunut. Oliko seremoniassa turvautumista?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Marraskuu 08, 2012, 01:44:54 ip
 Kun kyseessä on kaikille avoin inititaatio, kuten tämä Amitays, ajatellaan että sitoumus on vapaaehtoinen. Avoimeen initiaation ei liity määrättyä harjoitusvelvollisuutta  ennen tai jälkeen initiaation, mutta tekee mahdolliseksi että voi meditoida kyseistä hahmoa ja resitoida sen mantraa ja että siitä voi myös saada harjoitukseen liittyvän tuloksen; tässä tapauksessa paremman terveyden ja lisää voimaa, jonka myötä voi auttaa muita.
Samaya, tiibetiksi dam tshig, on sitoumus vaalia ja kehitellä sitä yhteyden kokemusta, jonka on initaatiossa saanut. Jos sen on kokenut sydämessään hyvin selkeänä ja syvällä mielen tasolla on helppoa meditoida sitä ja pitää sitä ja sen antajaa kallisarvoisena. -Mutta voi myös olla vaikeaa saada itänyt buddhamielen siemen kasvamaan toivotulla tavalla pelkästään mielen tasolla. Silloin otetaan valoja ja lupauksia, jotka koskevat myös ruumista ja ääntä. Tuolloin mukaan tulevat visualisaatiot, mantran toistamiset jne. Kaikki lupaukset tehdään lähtökohtaisesti oman bodhicittamielen kehittämisen tueksi. 
Initiaation vastaanottaminen on myös siunaus sellaisenaan. Initiaation valmistelevissa rukouksissa on turvautumisosuus ja valaistumismielen kehittämisosuus. Nämä eivät silti vastaa muodollista turvautumisvalan tai bohdicittavalan ottamisista, joille on olemassa omat muodollisuudet. Turvautumisseremoniassa saadaan esim. johonkin valaistumisen aspektiin liittyvä turvautumisnimi.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Marraskuu 08, 2012, 02:43:00 ip
Entä kun puhutaan kun puhutaan neljästätoista juurilankeemuksesta (http://en.wikipedia.org/wiki/Samaya)?
Tarkoitan nyt seitsemättä juurilankeemusta?
Mikä on Amitayusin mantra? Miten se äännetään?
Oliko voimansiirto jumaluuden/jidamin kuva Kongchog Chidun kannessa?
Sanoin siis ne sanat, jotka Rinpoche käski toistaa kun hän puhui samayasta? Tuleeko sitoumus siitä?
Pitääkö tämän pidetyn initaation yksityiskohdat pitää salassa?
Entä, jos samaya rikkoutuu tai epäonnistuu yhteyden vaalimisessa?
Eli onko tässä sellainen sitoumus, joka korjataan/uusitaan tsog-juhlassa, jos sen rikkoo?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: lari - Marraskuu 08, 2012, 05:23:38 ip
Syntyykö oppilas suhde siihen opettajaan jolta saa voimansiirron? Onko siis sen opettajan oppilas jolta saa voimansiirron?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Marraskuu 09, 2012, 12:49:45 ip
Entä kun puhutaan kun puhutaan neljästätoista juurilankeemuksesta (http://en.wikipedia.org/wiki/Samaya)?
Tarkoitan nyt seitsemättä juurilankeemusta?
Mikä on Amitayusin mantra? Miten se äännetään?
Oliko voimansiirto jumaluuden/jidamin kuva Kongchog Chidun kannessa?
Sanoin siis ne sanat, jotka Rinpoche käski toistaa kun hän puhui samayasta? Tuleeko sitoumus siitä?
Pitääkö tämän pidetyn initaation yksityiskohdat pitää salassa?
Entä, jos samaya rikkoutuu tai epäonnistuu yhteyden vaalimisessa?
Eli onko tässä sellainen sitoumus, joka korjataan/uusitaan tsog-juhlassa, jos sen rikkoo?
Tulku Dakpa Rinpoche on paras vastaamaan näihin yksityiskohtaisiin kysymyksiin mutta hän on nyt opetusmatkalla ja palaa ensi tiistaihin mennessä. Kun tulet ensi kerralla voi kysyä henkilökohtaisesti. Danakoshan tilan seinällä on myös erinomainen kuva Amitayus-jumaluudesta.

Tähän ja myös Larin kysymykseen liittyen:
Oletamme että kun dharman opiskelija lähtee initiaatioon hän luultavasti tulee hakemaan jotakin jota opettajalla on, mutta hänellä itsellä ei ole. Eikö niin? Opettajalla on siis jotakin annettavaa ja opetettavaa, joten oppilassuhde syntyy alussa tällä tavalla. Se on ikäänkuin tunnusteleva suhde, jos sunnittelee aloittavansa dharman mukaisen elämän. Danakoshan tapauksessa varsinainen oppilassuhde syntyy kun on harjoitellut melko säännöllisesti  vuoden verran tai enemmän, ja haluaa ryhtyä ns. mandala-oppilaaksi. Sitä pyydetään henkilökohtaisesti Rinpochelta. Jos hän hyväksyy, syntyy henkilökohtainen oppilas-opettajasuhde. Yleensä tämä vaihe tulee eteen kun haluaa aloittaa ngöndron harjoittamisen. Ngöndro on jopa viiden vuoden sitoumus, joten siihen ei pidä ryhtyä hetken mielijohteesta. Eroaminen henkilökohtaisesta oppilassuhteesta tapahtuu yleensä myös harkinnan jälkeen ja siitäkin on paras keskustella opettajan kanssa suoraan, jotta vältytään väärinkäsityksilta molemmin puolin. Buddhalaisissa maissa, kuten Tiibetissä, luottamus munkkeja ja opettajia kohtaan on paljon suurempi kuin lännessä, joten tietyt asiat ovat itsestäänselviä, mutta täällä rakennamme tuota lupausten edellyttämää kunnioitusta ja luottamusta vähitellen.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: lari - Marraskuu 12, 2012, 02:15:13 ip
Olisi hyvä vastata tässä mahdollisiman paljo muitakin kiinostaa asia.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: pael - Marraskuu 15, 2012, 07:21:21 ip
Mitä Rinpoche käski toistaa sen jälkeen kun hän puhui samayasta initaatiosta?
Mitä siitä seurasi?
Voisiko Danakosha kysyä Rinpochelta?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Marraskuu 20, 2012, 04:22:19 ip
Tulku Dakpa Rinpoche selosti lupasten sisällön initiaation yhteydessä. Jos tarvitaan enemmän informaatiota Rinpoche antaa sitä mielellään henkilökohtaisesti.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: lari - Joulukuu 14, 2012, 03:53:49 ip
Pitääkö olla muodolisesti turvautunut jos aikoo osallistua uuden vuoden retretiin? Voiko kuka vaan osallisutua siihen?
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Danakosha - Joulukuu 14, 2012, 08:48:48 ip
Konchog Chindu-retriitti on vaativa ja kurinalainen dharmatapahtuma. On todella hienoa ja siunauksellista jos voit osallistua. Oletan että kysymyksesi koskee itseäsi; jos et ole turvautunut, mutta haluaisit osallistua, sinun pitää olla yhteydessä Tulku Dakpa Rinpocheen. Voit kirjoittaa osoitteeseen info@danakosha.fi. Sihteerimme järjestää tapaamisen tai välittää tiedustelusi Rinpochelle, ja hän saattaa pyytää sinulta  sitoumuksen koskien läsnäolo tms. Voi olla eduksi että kerrot hieman itsestäsi ja harjoitushistoriastasi. Ihan ummikolle retriitti saattaa olla liian vaativa ja varsinkin fyysisesti raskas, koska istunnot ovat pitkiä ja  harjoitusrupeamat vaativat paljon keskittymistä. Kaikkien osanottajien edellytetään myös osallistuvan keittiö- ja siivoustöihin omilla vuoroillaan.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: lari - Joulukuu 19, 2012, 07:16:36 ip
Ittestäni kysyin en ole turvautunut.
Otsikko: Vs: Danakosha Finland
Kirjoitti: Harri - Tammikuu 18, 2013, 10:10:05 ap
Kaikki osanottajat tuovat jotakin mieleisiä ja ensiluokkaisia ruokia, juomia, kukkasia tms. jotka asetetaan uhrilahjoiksi temppelin etuosaan.

Saanen antaa terminologisen vinkin? Saan. Kiitos. :D

Älkää uhratko. Älkää antako uhrilahjoja. Antakaa lahjoja, ja lahjoittakaa. Mutta älkää uhratko.

Buddhalaisuus, tai tsog, kun kuitenkaan ei ole mitään "epäjumalille uhraamista", vaan ihan anteliaisuudesta ja jakamisesta kait on kyse. Ei uhraamisesta.