Kirjoittaja Aihe: Lankavatara sutra  (Luettu 57 kertaa)

Ekhnaton

  • Viestejä: 329
Lankavatara sutra
« : Syyskuu 08, 2019, 01:51:15 ip »
Tämän sutran selittäminen on niin vaikea aihe, että harvat ovat sitä yrittäneet. Kuitenkin (Youtubessa) on esim. video joka väittää olevansa Lankavataran selitys, mutta kaveri eksyy puhumaan lähinnä vain muinais-Kreikan jumalista, mikä on todella kummallista. Halusin sanoa ko sutrasta kuitenkin jotakin: Parikalpita, kuviteltu luonne tai todellisuus, mikä se on? Ihminen näkee ruohikossa puunjuuren, mutta kuvittelee sen olevan käärme, ja myös näkee sen käärmeenä, ja pelästyy sitä. "Puun juuri" on paratantra, syiden ja ehtojen kautta ilmenevä luonne tai todellisuus. "Käärme" on parikalpita, kuviteltu olemus tai luonne. Tämä on perinteinen vertaus, jota ei nykyään näe enään usein käytettävän. En tiedä mistä teoksesta tai kommentaarista se on alunperin otettu.

Skandhoissa ei ole henkilöä tai itseä. Ihminen kuitenkin näkee skandhoissa henkilön tai itsen. Skandhat ovat paratantra, syiden ja olosuhteiden vuoksi ilmenevä luonne ja todellisuus. "Itse" tai "henkilö" on kuviteltu olemus ja todellisuus, parikalpita. Ne ovat "käärme" jota ei oikeasti ole olemassa, joka kuitenkin nähdään ja kuvitellaan olevaksi.

Onko mitään ihmiselämää tai ihmisyhteisöä ilman kuviteltua olemusta, parikalpitaa? Ei varmaankaan, olettaisin. Jossain päin Lankavataraa tämä itseasiassa sanotaan, ainakin muistini mukaan. Että parikalpita ei lopu täydellisesti milloinkaan.

Kaikki puhe rikkoo (todellisuuden luonteen), "all speech transgresses", Lankavatara sutra kertoo.

Ehkä kaikkien tulee olla käsitteettömyyden samadhissa seuraavalla kehitystasolla?
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 08, 2019, 04:22:05 ip kirjoittanut Ekhnaton »

Ekhnaton

  • Viestejä: 329
Vs: Lankavatara sutra
« Vastaus #1 : Syyskuu 10, 2019, 05:19:19 ip »
Toinen selitys: Lentokone on mielikuvitusen kohde ja objekti. Nähdessään lentokoneen, tai lentokoneen kuvan, ihminen kuvittelee lentämistä, kohoamista ilmaan, kiitämistä pilvien yläpuolella, maan näkemistä korkealta ilmasta, siirtymistä ulkomaille jms... Kaikki nämä ovat subjektiivisia kokemuksia. Ihminen uskoo näkevänsä "lentokoneen", vaikka hän näkee vain omia subjektiivisia kokemuksiaan.  Voiko ihminen milloinkaan tietää mikä on "lentokone" ilman henkilön omia kokemuksia ja kuvitelmia lentämisestä? Mikä on "lentokone" ilman ihmisen halua lentää tai lentämisen pelkoa, kauhua ja jännitystä? Voidaanko tunnetilat irrottaa metallisesta kohteesta?

Lentokone on alunperin syntynyt ja kehitetty ihmisen lentämisen halun toteuttamiseksi. Toisin kuin esim vuoret jotka eivät ole syntyneet ihmisen halujen vuoksi. Vuoriinkin voi liittyä haluja, ainakin vuorikiipeilijöillä ja muilla vaeltajilla, filosofeilla, taiteilijoilla, jne..
Vuoriin liittyy kokemuksia.
Toisaalta voitaisiin hyväksyä että ihminen itse on maailma.
Kivet ovat varmaankin syntyneet ilman ihmistä.  Havaintomme kivistä ei ole syntynyt ilman meitä.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 10, 2019, 05:39:05 ip kirjoittanut Ekhnaton »